ثروت خانواده هاشمیرفسنجانی چقدر است؟ این سوالی است که بواسطه شایعههای ادامهدار در سالیان پس از انقلاب در اذهان برخی اقشار جامعه شکل گرفته است.
برخی آن چنان به این شایعات دامن میزنند که گویی آیتالله هاشمیرفسنجانی مالک نیمی از تهران است و برخی به سادگی سازندگان این شایعات میخندند. آیتالله هم باتجربهای که از این شایعهپراکنیها دارد، سکوت را بر هر پاسخی ترجیح میدهد.
در این میان، فرزندان آیتالله هستند که علاوه بر خنده به این دروغها، پاسخهایی را جهت تنویر افکار عمومی به آرمان دادهاند تا با انتشار آن، نشان دهند که نیت شایعهسازان چه بوده است.
محسن هاشمی فرزند ارشد آیتالله هاشمیرفسنجانی به انتقاد از شایعههایی که در مورد ثروت این خانواده مطرح است، پرداخت. او معتقد است هر تجارت سودآور و پولسازی که در کشور انجام میشود را نباید به نام خانواده هاشمی تمام کرد.
بحثهای زیادی در مورد ثروت پدر شما مطرح است. آیا واقعا این اندازه ثروتمند هستید؟
شایعات در این باره بسیار است. مثلا زمانی که کیش و مناطق آزاد درحال شکوفایی بود، حمایت از سرمایهگذاران لازم بود اما هرگونه حمایتی باعث تشدید شایعات میشد. تولید،احتیاج به حمایت داشت. محصولات و کالاهای مورد نیاز جامعه باید بهاندازه کافی تولید و در دسترس قرار میگرفت.
لوازم خانگی، خودرو، سیمان، فولاد، آلومینیوم، لوازم بهداشتی، پزشکی و مواد غذایی و... تا به بازار میآمد، شایعات آن هم اوج میگرفت. علتش هم سیاست دولت در حمایت از سرمایهگذاران و تولیدکنندگان بود. لذا حمایتهایی که میشد باعث شبهه و در نتیجه شایعه و مورد استفاده گروههای چپ و راست افراطی قرار میگرفت. این مساله مهم و اثرگذار، شایعات را تشدید میکرد.
مثلا چه شایعاتی؟
فعالیتهای بدون شناسنامه بعضی از ارگانها و بنیادها در رواج این شایعات موثر بود. برخی نهادها و بانکهای خصوصی و دولتی و شرکتهای سرمایهگذاری بانکها و... در ساخت و ساز، ایجاد واحدهای اقتصادی و تجاری فعالیت چشمگیر و دهنپرکنی داشتند.
متاسفانه هر فعالیت در چشم و موفقی چون معلوم نبود که متعلق به کیست در توده و عوام ایجاد شبهه و شایعه میکرد. البته فقط برای ما نبود. نسبت به دیگران هم گفته میشد. ولی آنچه در مورد ما مطرح میشد، بیشتر مورد توجه مردم قرار میگرفت.
برای مثال فعالیتهای بانکهای خصوصی و صندوقهای قرضالحسنه و اعتباری که عمدتاً از طریق ارگانهای وابسته به دولت و نهادهای دیگر. تاسیس و حمایت میشدند بعضا به ما نسبت داده میشد که دروغ بود. برخی بانکها و موسسات مالی، همه و همه به نحوی با شایعه به ما نسبت داده میشد. زیرا هنوز هم خیلی از مردم از مالکیت بانکها باخبر نیستند.
این شایعات تا چه حد سبب ناراحتی خانواده شما شد؟
متاسفانه آنچه پدر خانواده ما را بیشتر از هر چیز رنجاند، استفاده برخی برای تخریب پدر بود.
از سوی دیگر فاطمههاشمی هم این شایعات را قبول ندارد و در مورد میزان داراییهای خانواده آیتالله هاشمی چنین گفت:
در مورد ثروت خانواده شما شایعات زیادی مطرح است. مثلا میگویند شما در خارج از کشور هم اموال زیادی دارید.
اینها دروغ است. فائزه هنوز یک بار هم پایش به کانادا نرسیده است، میگویند اتوبانهای کانادا مال فائزه است. اثبات کردن این حرفها که کاری ندارد. چرا کسی به طور مستند اثبات نمیکند؟
اصلا دارایی خانواده هاشمی چقدر است؟
ما خیلی پولدارتر از این بودیم. پدر من حدود یکصد قواره زمین در سالاریه قم داشت و همه را داد به طلاب و نیازمندان. یک مقداری از آنها را هم به ما داد. وضع ما هم بد نیست، به هر حال همسر من دندانپزشک است و بقیه خانواده هم همه تحصیلکرده و دارای مشاغل خوب هستند.
برخی برجهای تهران را هم میگویند که برای خانواده شماست. در این مورد چه میگویید؟
این هم دروغ است. الان این همه برجهای آن چنانی که در شهر ساخته میشود، از آن کیست؟ ببینید آیا یکی از آنها مال خانواده هاشمی هست؟ بروید ببینید ته آن سرمایهها به کجا میرسد. یک دانه از این برجها را اگر آمدند و گفتند مال ماست، ما دو دستی تقدیم خودشان میکنیم.
واکنش آیتالله هاشمیرفسنجانی به این شایعات چیست؟
پدر من سرمایه انقلاب است. همانطور که پدر من در زمان جنگ این کشور را نجات داد، رفت و با حضرت امام (ره) صحبت کرد و گفت دیگر نمیتوانیم ادامه دهیم، همانطور که بعد از جنگ کشور را اداره کرد، امروز هم میتواند به بهبود شرایط کمک کند